Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur

Hortus Bulborum Limmen

Lees tekst

Locatie

Hortus Bulborum Limmen
Zuidkerkenlaan 23A
1908 AC Limmen

Het ontstaan

Welkom op de website van de stichting Hortus Bulborum. Deze stichting beheert de enige tuin ter wereld waar inmiddels meer dan 3500 verschillende voorjaarsbolgewassen zijn verzameld, en daarmee uniek in zijn soort is. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit tulpen, narcissen en hyacinten. Daarnaast zijn er verzamelingen Fritillaria en krokussen opgeplant, vooral van de Vernus-groep.

Bijzonder aan deze collectietuin, die overigens ook een interessante genenbank is, is dat er tevens honderden oude soorten te zien zijn, van vóór 1900, die niet of nauwelijks meer commercieel worden gekweekt. De oudste tulpensoorten stammen uit de zestiende eeuw, de Fritillaria persica werd al in 1577 werd beschreven, terwijl de vroegste bekende narcis van nog vele honderden jaren eerder dateert. Daarmee geeft de tuin een interessant overzicht van de ontwikkeling van deze grenzeloos populaire voorjaarsbloemen door de eeuwen heen.

Ontwerper

Het is te danken aan hoofdmeester Pieter Boschman, die in 1924 de basis voor de collectie legde, dat we nu nog altijd kunnen genieten van legendarische tulpen als de 'Duc van Tol Red and Yellow' (1595), de 'Zomerschoon' uit 1620 - razend populair tijdens de Tulpomanie periode - of de grillige parkiettulp 'Perfecta' uit 1750.

Doelstelling

De Hortus Bulborum is de enige bollentuin ter wereld waar ruim 3500 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten, en andere veelal historische voorjaarsbolgewassen bloeien. In deze tuin worden oude bolgewassen voor het nageslacht bewaard, die commercieel nauwelijks meer interessant zijn. De Hortus Bulborum heeft als belangrijkste doel om deze rassen in stand te houden. Elk voorjaar kleuren de veldjes in de meest uiteenlopende tinten.

Ontwikkeling

In 1924 ziet de jonge hoofdonderwijzer en tuinbouwleraar Pieter Boschman in het Kennemer bollendorp Limmen met lede ogen aan hoe veel oude historische tulpenrassen, sommige al honderden jaren oud, in snel tempo dreigen uit te sterven. Hij begint met het verzamelen van deze oude bolgewassen en plant ze in zijn tuin rondom de schoolmeesterswoning naast het middeleeuwse NH-kerkje.

Na vier jaar is de tuin vol. Boschman komt bij toeval in contact met de vermaarde hyacintenveredelaar Dr. W.E. de Mol uit Amsterdam. De Mol is leraar aan een HBS, en werkte later onder meer aan Columbia University in de Verenigde Staten. Ook hij beschikt over een bijzondere collectie bolgewassen: historische hyacinten van na 1830. De Mol kampt eveneens met ruimtegebrek. Boschman’s jeugdvriend Nicolaas Blokker, inmiddels bollenkweker en exporteur, biedt hen aan de collectie op een perceeltje van zijn landerijen op te planten. Ze grijpen het aanbod met beide handen aan. Daarmee is de Hortus Bulborum een feit. Als de firma Van Hof & Blokker ruim zestig jaar later naar Heiloo verhuist, volgt de Hortus Bulborum zijn genereuze ‘gastheer’.

Vijf jaar later keren de bollen terug naar haar geboortegrond; naar de akkers die net als de voormalige oude openbare school vlakbij het kerkje liggen. Hier krijgt de Hortus Bulborum voor het eerst in zijn bestaan een eigen plek, compleet met monumentaal entreehek en bollenschuur annex informatiecentrum.

Vanaf dat moment richt de Hortus Bulborum, tot die tijd die tijd toch vooral een trekpleister en stuifmeelbank voor het bollenvak, zich steeds meer tot het grote publiek. In 2003 vierde de Hortus Bulborum zijn 75-jarig bestaan. In ruim driekwart eeuw is de privé-bollenverzameling van Pieter Boschman uitgegroeid tot een unieke genenbank, een cultuurhistorisch kleinood en een ongekende bollenschatkamer.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Tuin in volle bloei

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Hortus Bulborum Limmen in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

http://www.hortus-bulborum.nl/


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel