Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur

Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch

Lees tekst

Locatie

Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch
Markt 46
Oudenbosch

Het ontstaan

Halverwege de 19e eeuw vestigden zich in Oudenbosch twee kloosters, de Broeders van Saint Louis en de paters Jezuïeten, die elk vanaf 1841 een tuin aanlegden. Beide tuinen zijn halverwege de twintigste eeuw samengevoegd. In een groot gedeelte van de destijds aangelegde tuinen bevindt zich thans het Arboretum van Oudenbosch. In december 1983 hebben de Broeders van Saint Louis het terrein, waar de tuin zich bevindt, aan de gemeente verkocht. Enkele jaren na de aankoop door de gemeente is de Stichting Arboretum Oudenbosch begonnen met de geleidelijke opbouw van het arboretum. In 1991 en 1996 hebben de Broeders door overdracht van aanliggende tuinen uitbreiding van het arboretum mogelijk gemaakt.

Ontwerper

Tuin- en Landschapsarchitect, Anton van Rooijen, maakte in 1987 het ontwerp van de huidige tuin. Hij slaagde er in de onderdelen met een verschillende functie en een verschillend karakter tot een geheel op te bouwen. Het geheel draagt het kenmerk van "eenheid in verscheidenheid - verscheidenheid in eenheid". In het basisplan zijn de onderdelen, die qua karakter en functie verschillen, "doorweven" met structuren van bomenlanen en paden met een eenduidig karakter, uitgedrukt in materiaalgebruik en vormgeving.

Doelstelling

Het arboretum is een botanische tuin, gespecialiseerd in het verzamelen en verzorgen van bomen en struiken met een wetenschappelijk, educatief, recreatief en economisch doel. Dat gebeurt op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Het arboretum Oudenbosch legt zich toe op het verzamelen van bomen en struiken van het geslacht Aesculus en Viburnum uit de gematigde streken van Azië, in aanvulling op de Viburnum-verzameling in de botanische tuin Belmonte in Wageningen. Ook wordt geprobeerd de gehele verzameling van de Calycanthaceae bijeen te brengen. Voor dit doel krijgt het arboretum in Oudenbosch steun van de Hortus Botanicus in Leiden.

Ontwikkeling

De ingang is gevestigd in een monumentaal pand, dat behoorde bij het voormalige kloostergebouw van de paters Jezuïeten. Gelijk achter de ingang van het ‘Paleis voor Volksvlijt’ komt men in de oude Kloostertuin.

De oude kloostertuin is in 1996 aan het arboretum toegevoegd. Aan de padenstructuur is de kloostertuin nog duidelijk te herkennen. Het zijn de paters Jezuïeten geweest die omstreeks 1890 vele van de interessante bomen hebben geplant die we nu nog in dit gedeelte van de tuin kunnen bewonderen. Uit een nog vroegere tijd vinden we hier o.a. de majestueuze Treurbeuk of Fagus sylvatica 'Pendula' , deze boom is omstreeks 1840 door de Latijnse school, toentertijd eigenaar van de grond, geplant.

In 1995 werd een begin gemaakt met het verzamelen van Aesculus (Paardenkastanje), Viburnum (Sneeuwbal) uit de gematigde streken van Azië en Calycanthaceae (Specerijstruikfamilie). Door de specialisatie in deze drie Taxonomische groepen wil de stichting een bijdrage leveren aan de Nederlandse Nationale Plantencollectie. De collectie Aesculus (Paardenkastanjes) is inmiddels de grootste van het Arboretum, zij omvat meer dan zestig verschillende typen.
Naast de Aesculus, Viburnum en Calaycanthaceae heeft het Arboretum Oudenbosch een middelgrote verzameling van bomen en planten uit de gematigde streken van Azië, een gedeelte met inheemse en andere Europese bomen en struiken, die volgens vegetatietypen zijn samengebracht, een Amerikaanse collectie, die in een Engelse landschapsstijl is aangeplant, en een Malus-laan met diverse appelsoorten.

De tuin herbergt meerdere unieke bomen zoals de Fagus sylvatica 'Oudenbosch' meet een unieke afwijking. Het bladgroen tussen de nerven is niet groen, maar helder geel. Hierdoor krijgt het blad een geelgroen gestreept uiterlijk. Een andere unieke boom is de Quercus glandulifera 'Theofaan' met bont blad dat vooral in de lente goed tot zijn recht komt. Naast deze bomen vindt men in de tuin ook meerdere monumentale bomen.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Tuin in volle bloei

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

http://www.arboretumoudenbosch.nl/


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel