Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur

Bossen Landgoed Schovenhorst Putten

Lees tekst

Locatie

Landgoed Schovenhorst
Garderenseweg 93
3881 GK Putten

Het ontstaan

Bossen Landgoed Schovenhorst is beroemd om haar bijzondere bomentuinen. Het Kleine Pinetum en het Grote Pinetum zijn ontstaan uit oude kwekerijen waar bomen voor het bos op het landgoed werden gekweekt. Enkele boompjes uit 1848 zijn in middels meer dan 40 meter hoog.

Het Arboretum op geografische grondslag en het Driecontinentenbos zijn zeer bewust aangelegd door de verschillende generaties van de familie Oudemans. Het doel was te bestuderen hoe ‘buitenlandse’ bomen opgroeien in ons klimaat. De basis voor de inrichting van de vakken en het wegenpatroon in het Arboretum was de geografische indeling van de coniferen van het noordelijk halfrond, maar ook schoonheid speelde een rol.

De tuinen worden omsloten door 150 hectare afwisselend bos: Kleine Pinetum (1848), Grote Pinetum (1904), Arboretum (1938), Driecontinentenbos, Kolkbos (1968) en Josinapark (1906)

Ontwerper

Sinds 1848 liet stichter Mr. J. H. Schober van heinde en ver zaden komen om te onderzoeken of ze op de heide bij Putten konden groeien.

Doelstelling

Hij had zich voorgenomen van de woeste grond een bron van welvaart te maken, niet alleen met landbouw, maar ook met bosbouw. In binnen- en buitenland baarde zijn experiment opzien. De bossen en bomentuinen van Schovenhorst zijn unieke overblijfselen uit een periode van experimenteren en zoeken naar geschikte bomen voor de Nederlandse bosbouw.

Vanaf 1 mei gaan we entree heffen op een bezoek aan Speelbos, Arboretum, Kleine Pinetum, Grote Pinetum (De Verborgen Tuin) en de Kwekerij met het Theepaviljoen. Het bos van Schovenhorst blijft vrij toegankelijk voor een wandeling.

Ontwikkeling

In het midden van de 19e eeuw was het toen bestaande gebrek aan goede meststoffen een grote beperking van de mogelijkheid heide tot landbouwgrond te ontginnen. Ook op Schovenhorst bleef bebossing over als middel om deze terreinen productiever te maken. De gangbare vormen van bebossing waren aanleg van eikenhakhout en aanplant of bezaaiing met grove den. Beide zijn Schovenhorst toegepast. Mr. Schober's belangrijkste werk was het verzamelen en uittesten van allerlei minder bekende naaldboomsoorten, in de hoop en verwachting dat hieronder soorten te vinden zouden zijn, die productiever waren en beter hout zouden leveren dan de grove den. Dit alles niet alleen in het belang van zijn eigen landgoed, maar uitdrukkelijk ook ten nutte van de bosbouw in het algemeen. Uit dit werk, voortgezet en uitgebreid door zijn opvolgers, zijn de boomsoortencollecties op Schovenhorst voortgekomen: het Kleine en het Grote Pinetum, het Arboretum en het Driecontinentenbos.

De eigenaren van Schovenhorst hebben een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van de Nederlandse bosbouw gespeeld. Dr. Oudemans was bijvoorbeeld medeoprichter en eerste voorzitter van de Vereniging Natuurmonumenten, nu een van de grootste organisaties in Nederland. In de twintigste eeuw groeiden bosbouwers en natuurbeschermers uit elkaar. De exotische bomen van Schovenhorst pasten niet langer in het verlangen naar Nederlandse oernatuur. De woeste grond, die in het begin van deze eeuw bedwongen moest worden, wordt aan het begin van de 21e eeuw als natuur beschouwd en desnoods aangelegd. Schovenhorst vaart nu een nieuwe koers, waarbij het bosbedrijf met educatie, voorlichting en evenementen tegemoet komt aan de belangstelling van het publiek voor mooie bossen en bomen.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Bossen

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Bossen Landgoed Schovenhorst Putten. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

http://www.schovenhorst.nl/


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel