Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Tuinen met een meerwaarde - Nederland in kleur

Kruidenhoeve Balkbrug

Lees tekst

https://kruidenhoeve.nl/wordpress/

Locatie

De Kruidenhoeve
Den Oosterhuis 10
7707 PE Balkbrug

Een Promofilmpje 2016, gemaakt door vrijwilliger en PR-medewerker Roelof Overweg vindt u op

http://plantaardigheden.nl/tuinen/nl/meerwaarde/video/Promo-2016.mp4

Een filmpje van TV Oost ziet u op

http://plantaardigheden.nl/tuinen/nl/meerwaarde/video/MooiOverijssel.mp4

Het ontstaan

De Kruidenhoeve is gelegen in het buitengebied van Balkbrug, grenzend aan het mooie Reestdal. Vlakbij het oude Jodenvonder over de Reest  staat een ooievaarsnest, waar sinds enkele jaren ooievaars hun vaste stek hebben gevonden.

Op deze mooie plek staat de oude Saksische boerderij van Willem en Anneke Smits. In 1979 streken zij neer op deze mooie plek en vanaf die tijd werd hard gewerkt in en rond de boerderij. De grond is vanaf die tijd uitsluitend biologisch bewerkt. Dat betekent dat er geen gif, bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest is gebruikt.
Pas in de negentiger jaren ontstonden de tuinen met de vele (genees)kruiden en vaste planten. In de zomermaanden zijn de tuinen te bezichtigen.

Ontwerper

Anneke Smits-Koolhoven

Doelstelling

Hier is bewust gekozen voor voor geïntegreerde (kruiden)tuinen met veel afwisseling en kijkplezier. Hier staan veel kruidenplanten tussen "gewone" tuinplanten. Getracht is om er mooie siertuinen van te maken. Het zal u beslist opvallen dat heel veel gangbare tuinplanten genees-, keuken-, verf-, bijen- of vlinderplanten blijken te zijn. Veel van deze planten zult u misschien in uw eigen tuin hebben staan, zonder dat u van hun "meerwaarde" op de hoogte was.

Voor kinderen is er het SpeurNeuzenPad (SNP), een natuur-ontdekpad voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De tuinen lenen zich hiervoor uitstekend, omdat er van alles te ontdekken is aan bloemen, planten, groenten, struiken, bomen en dieren. De kinderen gaan onderbegeleiding van een volwassene (zoals ouder, oma en opa) de normale wandeling in de tuin lopen. Ze krijgen een tas mee met hierin de voorwerpen die ze bij hun onderzoekjes nodig hebben. In de tas zitten onder meer twee boekjes met opdrachten; een versie voor jonge kinderen, die wordt voorgelezen door de begeleider en een versie voor de oudere kinderen. Bij ieder paaltje met een nummer en een (speur)neus erop geschilderd kan het kind een opdracht uitvoeren. Bij de opdrachten zijn de kinderen zelf actief bezig en worden zoveel mogelijk alle zintuigen aangesproken.

De tuinen kennen niveauverschillen en er is een poel; al met al een ideale omgeving om veelzijdige natuurervaringen op te doen. Kinderen kunnen onder de hoede van ouders of begeleiders de gewone route door de tuin lopen. Ze krijgen een tas mee met hierin opdrachtjes en de materialen om deze opdrachten uit te voeren. Bij een paaltje met een neus en een nummer moet een opdracht worden uitgevoerd. Op deze manier doen zij allerlei ontdekkingen over de natuur.

Ontwikkeling

Hier is bewust gekozen voor een andere opzet, namelijk voor geïntegreerde (kruiden)tuinen met veel afwisseling en kijkplezier.

Hier staan veel kruidenplanten tussen  "gewone" tuinplanten. Getracht is om er mooie siertuinen  van te maken. Het zal u beslist opvallen dat heel veel gangbare tuinplanten genees-, keuken-, verf-, bijen- of vlinderplanten blijken te zijn. Veel van deze planten zult u misschien in uw eigen tuin hebben staan, zonder dat u van hun "meerwaarde" op de hoogte was.

Heel bijzonder is de grote verzameling “Bach”planten die verspreid door de tuinen en voorzien van een naambordje te vinden zijn. De Engelse arts Edward Bach heeft in de vorige eeuw ontdekt dat er van veel bloesems/bloemen tincturen gemaakt konden worden om mensen te helpen beter met hun uit balans geraakte emoties om te gaan. Zo kunnen b.v. emoties als angsten, bitterheid of jaloezie op een eenvoudige manier behandeld worden. Voor bezoekers is er een plattegrond beschikbaar waarop de groeiplaats van deze planten in de tuinen staat vermeld. Er wordt nog gewerkt aan een eenvoudig boekje over Bachplanten om tijdens de wandeling door de tuinen te raadplegen.

De laatste jaren zijn de tuinen uitgebreid met een kruidenpad, een geurlaantje en een heksentuin. In deze heksentuin vindt u vooral heksenkruiden, maar ook afweerplanten tegen heksen en duivels. Een achtkantige bank siert de imposante oude kastanjeboom Een prachtig kunstwerk van Jef Depassé staat al jaren te pronken.

De Kruidenhoeve wordt omringd door ongeveer 4000 m2 natuurvriendelijke sier- en kruidentuinen met vele leuke zithoekjes die door een wandelpad van ongeveer 1 km met elkaar verbonden zijn.  De tuinen hebben veel extra’s: moestuin, bijen- en vlindertuin, vogelbosje, heksentuin, disteltuin, kikkerpoel, boomgaard, geurlaantje,  kruidenpad, verhalentuin waar op de eerste zaterdag van de maanden juni, juli en augustus verhalen verteld door leden van de vertelgroep 'In Geuren en Kleuren'. Er zijn diverse terrassen in zon of schaduw.

De Tuinen omvatten een oppervlakte van meer dan 4000 vierkante meter.  Daarnaast zijn er nog een paar weitjes voor ezel Midas en lama Thomas. En bostuin, disteltuin, moestuin, bijen- en vlindertuin met bijenstal, schuur / expositieruimte / theehuis, kunstwerk van Jef Depassé, boomgaard, poel, kleurige borders met sierplanten, maar vooral (genees)kruiden, wilde bloemen en veel meer. Een pad van bijna een kilometer lengte voert langs alle mooie plekjes en zitjes.  Verder zijn er het Geurlaantje en het Kruidenpad en er is een heksentuin met vooral heksenkruiden (ook afweerkruiden tegen heksen en duivels) en gifplanten. 

Er zijn kleurige borders, een bijen- en vlindertuin met een bijenstal. Er is een boomgaard, bostuin, kruidentuin, wilde bloementuin, disteltuin en een poel met een bijzonder kruidenpad er naar toe.

Er zijn zonnige- en schaduwrijke plekjes aanwezig waar het heerlijk rustig zitten is.

De tuinen grenzen aan het mooie beschermde dal van de Reest (het grensriviertje tussen Drenthe en Overijssel) met het historische Jodenvonder. Bij de kikkerpoel heeft men zicht op het ooievaarsnest  in het Reestdal, waar sinds enkele jaren ooievaars hun vaste stek hebben gevonden.

Vanaf De Kruidenhoeve zijn veel mooie wandel- en fietstochten te maken in beide provincies. Een aantal folders en brochures liggen in de woonkamer.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Arboretum in volle bloei

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Kruidenhoeve Balkbrug in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel